Çoğumuz dişlerimiz güzel görünmediği zaman ortodontik tedavi gerektiğini düşünürüz. Tabiki görüntümüz ortodontik tedavi için önemli bir motivasyondur. Ama bu durum dişlerimizin sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Aslında görüntümüzden daha önemli sorunlarımız olabilir ve farkında olmayabiliriz.
Dişlerimiz düzgün olarak karşılıklı gelmezlerse kesme ve öğütme işlemini doğru yapamayabilir ve beslenmemizi negatif etkileyebilir. Bazı besinleri öğütemediğimizden yiyemiyor olabiliriz.
Alt çenenin üst çeneye olan konumlanmasında bir problem varsa, kulağın arka bölgesinde basınç olabilir ve çene eklemlerinde ağrı problemi yaşayabiliriz.
Çoğu zaman görüntümüzden memnun değilsek özgüvenimizde azalma olabilir. Erken dönemde tedaviye başlanması problemlerin artmadan daha kısa sürede ve daha kolay müdahalelerle çözümlenmesini sağlar.
Peki hangi yaşlarda gitmeliyiz dişhekimimize?
Ortodontik problemler 7 yaş itibariyle dişhekiminiz tarafından belirlenebilir. Hemen doktorunuz ağzınızı tellerle doldurmayacaktır korkmayın. Koruyucu ortodontik tedaviler ileride ortodontik probleminiz olmasını engelleyebilir . Çürük dişlerin dolgu tedavileri , yer tutucular veya dişhekiminizin fark ettiği hatalı alışkanlıklar ve bunların hangi yollarla kontrol altına alınabileceği koruyucu ortodontik tedavilerdir.
Yer tutucu ne zaman yapılır? Yapılmazsa ne olur?
Süt dişlerinin erken zamanda kaybedilmesi durumunda dişhekiminiz daimi diş gelene kadar geçici olarak kullanılacak yer tutucu önerecektir. Eğer yaptırmazsanız her iki taraftaki dişler boşluğa devrilir. Karşı çenedeki dişler bir engelle karşılaşmadığından uzar.Altından gelmesi gereken daimi dişe yer olmadığından gömük kalabilir ya da kendine bulduğu ama bizim hoşumuza gitmeyecek bir yerden sürmeye çalışabilir. Bu durum birkaç yıl içinde ortodontik tedavi gerektirecektir.
Her yaşta ortodontik tedavi olabilirsiniz. Sadece tedavi şekillerinde farklılıklar olacaktır. Erken dönemde yakalanan bir vaka daha basit müdahalelerle, gekekliyse çene büyümesi yönlendirilerek , kötü alışkanlıklar giderilerek dişler daha düzgün bir hale getirilebilir. İleri yaşlar belki diş çekimi ya da cerrahi gerektiren biraz daha zahmetli yollardan geçmemize sebep olacaktır. Ama asla çözümsüz değilsiniz. Her yaşta güzel bir gülüşün çaresi vardır.
Çocuğumda hangi problemleri görürsem dişhekimine gitmeliyim?
Bu sorunu cevabını şöyle maddeleyelim: Erken veya geç süt diş kaybı, Çiğnemede zorlanma, Ağızdan nefes alma, Parmak emme, Dudak ısırma veya emme, Çeneler açılıp kapanırken sesler çıkması, Dişlerin normalden fazla sıkılması, Yanakların ısırılması , Dişlerin damağa çarpması, Konuşma zorlukları, Yüzde simetri bozukluğu.
Ortodontide kullanılan temel aletler yıllar boyunca çok değişmemiştir. Estetik çözümler ilave olmuştur. Estetik braketler, şeffaf plaklar ortodontiyi daha kabullenebilir yapmaktadır.