Ağız Kokusu

Screen Shot 2015-12-20 at 9.35.03 PM Ağzımız Neden Kokar Ve Ne Yapmalıyız?

Ağız kokusu ve Ağız- diş sağlığı bakımı birbiriyle anılan iki konudur. Kötü ağız kokusun geçirmek için toplum olarak her şeyi deneriz ama hergün düzenli dişlerimizi fırçalayıp bir de dişhekimine görünmeyi hep öteleriz. Spreyler deneriz, gargaralar kullanırız, sakızlar ve şekerler yeriz ama yine de kurtulamayız değil mi?

Kötü ağız kokuları tabiî ki sadece dişlerimizle ilgili olmayabilir. Kulak Burun Boğaz ile ilgili bir hastalığımız olabilir. Ya da sorun mide bağırsak sistemimizle de ilgili olabilir . Diabet, Solunum sistemi hastalıkları, kabızlıkda, hamilelikte, sürekli aynı besin maddesini yiyenlerde, farenjit,sinüzit, tonsillit, böbrek hastalıklarında da ağız kokusuyla karşılaşırız. Bunlarla ilgili olmadığına eminsek o zaman dişlerimizi mutlaka dişhekimine göstermeliyiz.

Bu kokuları ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler ortaya çıkarır. Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafına yerleşir ve bu yüzey pürüzlü bir yüzey olduğundan büyük miktarda sülfür bileşikleri burada birikir. Ağız içinden kaynaklanan ağız kokularından kurtulma şansımız olduğu için çok şanslıyız.

İleri derecede dişeti problemleri varsa , sorunlu ,bozuk dolgu ve protez tedavileri varsa , eski veya yeni diş çürüklerimiz varsa mutlaka tedavi ettirmeliyiz.

Ağız kuruluğu yapan ilaçlar kullanıyorsak ya da genelde ağız kuruluğumuz varsa bol bol su içerek buna çözüm bulabiliriz. Mentollü pastiller ağız kokusunu giderir gibi görünse de ağız kuruluğuna yol açmasından dolayı çözüm değildirler.

Dilinizin üzerini de fırçalamalısınız. Alkol ve sigara kullanımı sağlıkta her doktorun dediği gibi dişhekiminizin de bırakmanızı istediği alışkanlıklardır. Sarımsak , soğan yemek de ağız kokusunu artıran yiyeceklerdir.

Kötü ağız kokusundan kurtulmak için dişhekiminize düzenli olarak muayene olmanızı ve bakımlarınızı nasıl yapabileceğiniz konusunda dişhekiminizin tavsiyelerine uymanızı önerir, sağlıklı gülüşler dileriz.