Dentaklinik doktorlarımız diş sağlığı konusunda bilmek istediğiniz pek çok soruyu cevapladı:
1. Diş Çekimi Sırasında Ağrı Duyar mıyım?
Diş çekimi işlemi, dişlerin ve çevresindeki yumuşak dokuların lokal anestezisi ile yapılır, diş uyuşturulur.Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Sadece dişin oynatılması ve yerinden çıkarılması sırasındaki baskı hissini algılar.
2. Diş siniri nasıl alınır?
Diş siniri, diş uyuşturularak diş köklerinin kanalları temizleyen ve genişleten aletler yardımıyla alınır. Diş sinirinin alınmasıyla dişte var olan ağrı geçer. Bu tedavi kanal tedavisi olarak adlandırılır.
3. Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisi işlemi, diş uyuşturularak ve hasta hiçbir ağrı duymadan yapılır. İşlem sırasında diş sinirine kadar ulaşmış olan diş çürüğünün temizlenir, dişin içindeki ve diş kökü kanallarındaki sinir-damar paketi olan dokun çıkarılır, kök kanalları genişletilir ve doldurulur. En sonda dişin dolgusu yapılarak işlem tamamlanır. Dişin durumuna göre kanal tedavisi iki veya daha çok seans sürebilir. Seanslar arasında kök kanallarına bazı iyileştirici ve dezenfekte edici ilaçlar konularak bekletilir.
4. Kanal tedavisi fiyatı nedir?
Kanal tedavisi fiyatları dişin kök-kanal sayısına ve durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte genel anlamda 200-400 TL (2016) arasındadır. En son dolgu tedavisi ya da protez yapılacaksa ayrıca ilave edilebilir. Detaylı ve en son fiyatlar için kliniğimizi arayabilirsiniz: DentaKlinik, Pendik, 444 91 95.
5. Hassas Dişler İçin ne yapmalıyız?
Hassas dişler için flor jeli ve vernik uygulamaları yapılabilir. Ayrıca piyasada bu amaçla satılan lokal olarak hassas dişlere uygulanabilen macunlar da mevcuttur. İleri seviyedeki hassasiyet durumlarında, dişeti sağlığı ve çürük varlığı analizi açısından bir diş hekimi muayenesi yapılmalıdır.Laser uygulamaları da hassasiyet gidermek amaçlı tercih edilebilmektedir.
6. Porselen Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplamasının diş hazırlığı aşaması, ilgili diş veya dişlerin tüm yönlerinden belirli miktarlarda kesilmesiyle kaplamaya yer ve giriş yolu sağlanmasıyla yapılır. Aynı gün veya dişetlerinin toparlanması için verilecek birkaç günden sonra aşındırılmış olan dişlerin ölçüsü alınır ve diş teknisyenleri model üzerinde porselen diş kaplamasını hazırlamaya başlar. Alt yapı ve üstyapı provaları tamamlanan kaplamalar, hastanında onayıyla dişler üzerine yapıştırılır.
7. Porselen diş kaplamasının fiyatı nedir?
Porselen diş kaplamasının fiyatı, kaplamada kullanılan altyapı malzemesi ve porselenin çeşidine bağlı olarak önemli oranda değişkenlik göstermektedir. Standart bir metal altyapılı porselen kaplamanın fiyatı yaklaşık 300 -400 tl civarındadır. Vakaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Detaylı ve en son fiyatlar için kliniğimizi arayabilirsiniz: DentaKlinik, Pendik, 444 91 95.
8. Zirkonyum nedir?
Zirkonyum beyaz renkli bir metaldir. Biyouyumlu yapısı ve estetik özelliği sayesinde porselen kaplamalarda altyapı materyali olarak kullanılmaktadır. Metal altyapılı porselene kıyasla gri yansımanın daha az olması, özellikle dişin dişetiyle birleştiği bölgede estetik avantaj sağlar.
9. Porselen Diş Çeşitleri Nelerdir?
Üretim tekniği ve kimyasal yapısına göre çok sayıda farklı porselen çeşidi mevcuttur. Bunları piyasada daha sık kullanılan genel bir sınıflamayla, metal altyapılı porselen, zirkonya altyapılı porselen ve tam seramik porselenler olarak sınıflamak mümkündür.
10. Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Diş köprüsü eksikliği olgularında, ilgili diş boşluğunun önünde ve arkasındaki dişlerden destek alınarak doldurulması işlemidir. Bu işlemde yeterli sayıdaki destek diş kesilir, kaplanır ve eksik dişler de yerine konur.
11. Ağız ve diş sağlığında vitaminlerin önemi nedir?
Sistemik yolla vücudumuza giren vitamin ve minerallerin bir kısmı özellikle büyüme ve gelişim aşamasında dişlerin yapısına katılır, ilerleyen dönemlerde de yine diş ve dişeti sağlığının devamlılığının sağlanmasına yardımcı olur.
12. Dişlerimizin en büyük düşmanı nedir?
Dişlerimizin en büyük düşmanı fırçalamayla uzaklaştırabileceğimiz besin artıkları ve plak tabakasının uzun süre uzaklaştırılmaması sonucu bakteriyel faaliyetin dolayısıyla diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkmasıdır. İleri seviyede ilerlemiş diş çürüğü ve dişeti hastalığı diş kayıplarına yol açabilir.
13. Diş çürüğü nedir? Diş çürüklerini önlemek için ne yapmak gerekir?
Diş çürüğü, yiyip içtiğimiz besinlerin dişlerimizde bıraktığı artıklar olarak tanımlayabileceğimiz maddelerin ağız içindeki bakterilerin üremesine uygun bir ortam oluşturması ve uzaklaştırılmayan bu maddelerin desteklediği bakteriyel faaliyet sonucu dişlerde madde kaybı meydana gelmesidir. Özellikle şekerli ve yapışkan gıdalar bu tabloya sebep olmaktadır. Yapılması gereken bu tür gıdaların tüketiminden veya öğünlerden sonra mümkün olamıyorsa günde en az iki kere dişlerin fırçalanmasıdır. Diş ipi ve gargara kullanımı da ağız içi hijyeni iyileştirmeye ciddi katkı sağlar.
14. Abse nedir?
Abse oluşumu, diş çürüğünün ilerleyen safhalarında dişin sinirinin bulunduğu kanaldan kök ucuna hatta kemiğe kadar ilerleyip bu alanda iltihap oluşumuna sebep olmasıdır. Akut (alevli) safhada çene kemiği ve dişin içinde iltihabın sıkışmasıyla yoğun ağrı yaşanabilir. Müdahale edilmezse sonrasında iltihap kendine fistül adını verdiğimiz bir çıkış yolu oluşturur ve ağız içine akar ve genelde ağrı kesilir. Bu dönemde de yine kanal tedavisi veya dişin çekimi şeklinde bir müdahale ile iltihabın uzaklaştırılması gereklidir.
15. Ağız yanması ve ağız kuruluğu nedir? Nasıl tedavi edilir?
Ağız yanması ve ağız kuruluğu diabet vb sistemik hastalıkların ağız içi belirtilerinden olabileceği gibi hastanın var olan protezlerinden de kaynaklanabilir ya da her iki faktör birarada olabilir. Bu durumda protezlerin yapısında maddelere karşı duyarlılık olup olmadığı, protezlerin doğru yapılıp yapılmadığı ve hastanın sistemik hastalıkları değerlendirilir. Ağız kuruluğu vakalarında hastaya öneribilecek preparatlar da mevcuttur.
16. Dudak ve damak yarıkları nedir?
Anne karnında gelişimi sırasında dudak ve damak dokusu iki parça halinde gelişir ve bu iki yapı ortada birleşir. Çeşitli sebeplerle bu mekanizma bozulduğunda dudak damak yarıkları oluşur. Günümüzde dudak damak yarığı vakalarının çoğu henüz yenidoğan döneminde ortodontik yöntemlerle tam olarak tedavi edilmektedir.
17. Uyku apnesi ve horlamanın ağız ve diş sağlığı ile bir ilgisi var mıdır?
Uyku apnesi ve horlama sırasındaki ağız açık uyuma pozisyonu ve ağız solunumu ağız ve diş sağlığını etkileyebilir, ortodontik problemlere sebep olabilir. Ağız içi özel horlama aparatı da bu tarz hastalarda çözüm olabilir.
18. Dişlerde renk değişimi neden olur ? Renk değişimi yok edilebilir mi?
Dişlerdeki renk değişimleri doğumsal olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Diş oluşumu sürecindeki bilinçsiz antibiyotik kullanımı, özellikle çocukluk dönemindeki travmalar, kanal tedavileri dişlerde renk değişimine sebep olabilecek başlıca etkenlerdendir. Kanal tedavili dişler günümüzde, dişi içten beyazlatma teknikleriyle rengini açmaya çalışılmaktadır. Daha yaygın ve şiddetli vakalar ise yaprak porselen dediğimiz laminalarla veya dişin kaplanması yoluyla çözülebilmektedir.
19. Dişeti hastalıkları nelerdir?
Dişeti hastalıkları, dişlerin çevresinde bulunan dişeti ve kemik dokusunu etkileyebilen hastalıklardır. Dişeti hastalıkları, toplumda en yaygın görülen ağız ve diş sağlığı problemleri arasında yer alır. Ağız kokusu ve dişeti kanamalarıyla hastaya kendini belli eder.
20. Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
Mevcut dişeti hastalığının ciddiyetine göre belirtiler farklılık gösterir. Gingivitis dediğimiz ilk aşamada dişetlerinde kırmızı ve şiş görünüm, kanama, ağız kokusu, plak ve diştaşı oluşumu gibi belirtiler görülürken periodontitis dediğimiz ikinci aşamada bu tabloya kemik kaybı ve buna bağlı dişeti çekilmesi, diş kökü çevresine kadar inen diştaşı oluşumu ve ilerleyen vakalarda diş kaybı eşlik eder.
21. Neler dişeti hastalığına sebep olur? Dişeti hastalıklarından nasıl korunulabilir?
Dişeti hastalıklarının başlıca sebebi diş ve çevre dokulardan uzaklaştırılmayan dental plaktır. Besin artıklarının oluşturduğu bir film tabakası olan dental plak, fırçalamayla uzaklaştırılmadığında bulunduğu yüzeyde olgunlaşır ve dişetlerinde iltihabi süreci başlatır. Genetik sebeplerde dişeti hastalığı oluşumuna yatkınlığı arttırabilir.
Dişeti hastalıklarından korunmanın en sağlıklı yolu düzenli ve etkin diş fırçalama, arayüz temizliği ve gargara kullanımıdır.Ağız duşu denilen cihazlar da etkin bakıma katkı sağlar. Diş bakımını düzenli uygulayan hasta 6 ayda bir dişhekimini ziyaret eder ve kontrol dışı herhangi bir süreç oluşumu engellenir.
22. Dişeti kanamaları neden olur?
Dişeti kanamalarının en yaygın sebebi dişeti hastalıklarıdır. Kontrol altına alınmayan ve sürekli dişeti kanaması olan hasta mutlaka dişhekimi muayenesinden geçmelidir.
23. Diştaşı nedir? Diştaşlarının temizlenmesi zararlı mıdr?
Diştaşı, uzaklaştırılmamış olgun plağın tükürük içindeki minerallerle de birleşerek diş yüzeylerine çökelmesidir. Oluşmuş olan diştaşı genelde fırçalamayla uzaklaştırılamaz bu durumda dişhekimi tarafından diştaşı temizliği (detertraj) yapılmalıdır. Sonrasında hastaya hijyen eğitimi verilmeli ve mevcut durumu koruması sağlanmalıdır. Diştaşı temizliği dişlere zarar veren bir işlem değildir.
24. Çene ortopedisi nedir?
Çene ortopedisi, ortodontik tedaviyle(tel tedavisiyle) düzeltilemeyecek iskeletsel çene kemiği bozukluğu hastalarda genellikle cerrahi yolla yapılan düzeltmeleri kapsar.
25. Ortodontik sorunların sebepleri nelerdir? Ortodontik tedaviyle hangi problemler düzeltilebilir?
Ortodontik sorunlar, genetik faktörlere bağlı olabileceği gibi zararlı alışkanlıklar, erken diş çekimleri, çenelerdeki yer darlıkları, çeşitli doğumsal hastalıklar ve anomalilere de bağlı olarak gelişebilir. Koruyucu diş hekimliği bu açıdan önemlidir.
Ortodontik tedavi yardımıyla dişsel ve vakaya göre kemiksel çene ilişkilerinin bozuklukları tedavi edilebilir.Her yaşta ortodontik tedavi yapılabilir. Ancak tedavi yolu farklı olacaktır.
26. Ortodonti tedavisi hangi yaş gruplarına uygulanır?
Ortodontik tedavi için en ideal zaman teorik olarak sürekli dişlerin ağızda yerini aldığı 12 yaş civarı olarak bilinir. Ancak bu durum hastaya göre farklılık gösterir. Daha erken yaşlarda uygulanması gerekebilecek çene apareyleri, erken süt dişi çekimlerine bağlı yer tutucular olabileceği gibi daha ileri yaşlardaki hastalara da ortodontik tedavi uygulanabilir.
27. Ortodontiste gitmek için en iyi zaman hangisidir?
Ortodontik tedavi için en uygun zaman dilimi sürekli dişlerin tamamlandığı 12 yaş dönemidir. Ancak ebeveynlerin farkettiği herhangi bir dişsel veya kemiksel problem varsa, çocuklar mutlaka daha erken yaşlarda 7 yaş itibariyle diş hekimine götürülmelidir. Ortodontik tedaviyle daha ileri yaşlarda da başarılı sonuçlar alınabilir. Tek dezavantaj, ileri yaşlarda tedavinin daha uzun zaman alabilmesi ve yetişkin bireyin sosyal anlamda diş telini kabullenmesinin daha zor olmasıdır.
28. Kadınlarda hangi dönemlerde ağız ve diş sağlığı farklılık gösterir ve özel ilgi ister?
Kadınlarda özellikle hamilelik dönemi ve ergenlik dönemi başlangıcı, hormonal dengenin değişmesi ve bu durumun ağız içi dokulardaki etkileri sebebiyle ağız ve diş sağlığına daha çok önem verilmesi gereken dönemlerdir. Hamilelik dönemi planlıysa ağız ve diş sağlığı mutlaka düzeltilmelidir.
29. Hamilelik öncesi ağız ve diş bakımı yaptırmak gerekir mi?
Hamilelik döneminde , özellikle ilk üç aylık süreçte röntgen çekimi, anestezi uygulaması ve dental işlemlerden mümkün olduğunca kaçınmak gereklidir. Bu nedenle hamilelik planlayan bayanların öncesinde gerekli diş tedavilerini yaptırmaları ve bu hassas dönemi bu açıdan rahat geçirmeleri önerilir.
30. Hamilelik döneminde ekstra bir ağız ve diş bakımı gerekli midir?
Hamilelik dönemindeki yoğun hormonal değişim sebebiyle ağız içi dokuların hassasiyeti artar. Normal durumda tolere edilebilen ağız bakımı eksiklikleri bu dönemde tolere edilememeye başlar. Bu nedenle hamilelik döneminde en az günde iki kez diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımı ihmal edilmemelidir. Ara dönemde diş hekimine gidilip kontrol edilmesinde bir sakınca olmadığı gibi eğer doktorunun izni olursa 3-6 aylar arasında diş tedavileri yapılabilmektedir.
31. Hamilelikte sık rastlanan diş hastalıkları nelerdir?
Hamilelik döneminde ağız içi dokuların hassasiyetine bağlı olarak dişeti problemleri ve diş çürükleri artış gösterir. Örneğin hastanın daha önceden oluşmuş bir diş çürüğü varsa, özellikle de ağız bakımı yeterli değilse hamilelik dönemindeki hormonal değişim sebebiyle hızlı bir şekilde ağrılı safhaya ulaşabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde gerekli diş tedavileri yapılmalı, hamilelik döneminde de ağız bakımına titizlik gösterilmelidir.
32. Hamilelik döneminde diş tedavisi nasıl yapılır?
Hamilelik dönemindeki diş tedavileri için en ideal dönem ikinci üç aylık dönemdir. Mümkün olduğunca düşük doz anestezi uygulamasıyla tedaviler yapılabilir. Röntgen çekiminden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bu dönemdeki diş tedavileri daha çok acil tedavi şeklindedir. Hasta daha dik pozisyonda oturtulur ve süre kısa olmalıdır.
33. Tedavi edilmezse bebeğe bir zararı olur mu?
Hamilelik dönemindeki dental problemlerin bebeğe bir zararı yoktur ancak tabiki ağızda enfeksiyon varlığı istenmez. Ayrıca ağrı vs gibi durumlar anneyi strese sokabilir bu durum da bebek açısından istenmeyen bir durumdur.
34. Hamilelik dönemindeki diş problemleri nasıl engellenir?
Hamilelik dönemi öncesi yaptırılacak diş tedavilerini takip eden düzenli ağız-diş bakımı bu dönemde ortaya çıkabilecek problemleri engelleyecektir.
35. Hamilelik döneminde dental anestezi yapılabilir mi? Hamilelik sırasında röntgen çekilir mi?
Hamilelik dönemindeki gerekli durumlarda dental anestezi yapılabilir. İlk ve son üç ay biraz daha dikkatli olunması gereken dönemlerdir. En ideal dönem ikinci üç aylık dönemdir.
Çok gerekli olduğu durumlarda röntgen çekilebilir ancak özellikle ilk üç ayda röntgenden kaçınılmalıdır.
36. Hamilelik gingivitisi nedir?
Hamilelik gingivitisi, hamilelik döneminde ortaya çıkan dişetlerinde kızarıklık, kanama şişlik tablosudur. Hamilelik döneminin hassasiyetine bağlı olarak sıklıkla ortaya çıkabilen bu tablonun önüne geçmek için düzenli ağız bakımı çok önemlidir.
37. Hamilelik döneminde diş çekilir mi?
Gereklilik olduğu durumlarda, gerekli tedbirler alınarak hamilelik döneminde diş çekimi yapılabilir.
38. Epulis (dişetlerinde büyüme) nedir?
Epulis, çeşitli sebeplerle dişetlerinin şiş, kırmızı, kanamalı bir görünüm alarak büyümesidir. Hijyen eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi vücutsal farklı sorunlarında belirtisi olabilir bu nedenle bir an önce hasta diş hekimini ziyaret etmelidir.
39. Çocuklarda dişlerin oluşumu ve gelişimi nasıl oluyor?
İlk dişlerimiz olan süt dişleri henüz anne karnındayken çene kemiği içerisinde oluşmaya başlar. Bebeğin gelişimine paralel zamanlarda da (0-2 yaş aralığı) bu dişler sürmeye başlar. Genellikle de 6 yaş itibariyle süt dişleri sallanıp düşerek yerlerini daimi dişlere bırakırlar.
40. Bebeklerde ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bebeklerde henüz süt dişlerinin sürmediği ilk altı aylık süreçte ebeveynler belli aralıklarla bebeğin damak yüzeyini ve dişsiz çeneleri hafif nemli steril gazlı bezlerle silerek temizleyebilirler. Birkaç süt dişi ağızda yer aldıktan sonra silikon parmak fırçalarla temizlik yapılabilir. 18 ay sonrasında ise florsuz diş macunları ve fırçalarla dişler yine ebeveynler tarafından fırçalanabilir. 3 yaş itibariyle de çocuğa kendi dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmalıdır.
41. Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
Çocuklar herhangi bir problem olmasa da 3 yaşından itibaren diş hekimi kontrollerine götürülmelidir. Böylece problem varsa erken tespit edilir ve çözüme ulaştırılır, problem yoksada çocuk diş hekimiyle tanışmış ve klinik ortamına alışmış olur.
42. Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır?
Çocuklar 3 yaş itibariyle kendi kendilerine dişlerini fırçalayabilmelidirler. Fırçalama işlemi İlk aşamada ebeveynlerin kontrolü altında ve az miktar diş macunuyla olmalıdır. Gerekiyorsa ebeveynler doğru diş fırçalama tekniği, süresi, diş macununun miktarı gibi konularda diş hekiminden yardım alabilirler.
43. Nasıl fırça kullanılmalıdır?
Çocuk fırçaları, küçük başlı, anatomik ve ergonomik olarak çocuklar için hazırlanmış olan fırçalardan olmalıdır.
44. Macun kullanımında nelere dikkat edilmelidir?
Çocukların kullanacağı diş macunları florsuz ve yutulabilir özellikte olmalıdır. Az miktarda (mercimek tanesi) kullanılmalıdır.
45. Çocukların dişleri neden çürür?
Çocukluk dönemindeki çürükler genelde fırçalama konusunda ebeveynlerin çocuğu yönlendirmemesi veya çocuğun fırçalama alışkanlığı kazanamaması, erken süt dişlenmesi dönemindeki emzik biberon kullanımı, şekerli gıdaların yoğun olarak tüketilmesi gibi sebeplerle oluşur. Çocuk 5 yaşına gelene kadar anne baba sorumluluğundadır çocuğun ağız ve diş sağlığı bakımı.
46. Çürük oluşumu engellenebilir mi?
Çocuklarda çürük oluşumunun engellenmesi için yapılması gereken en önemli şey diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, çocuğun yapışkan ve şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutulmasıdır.
47. Süt dişlerinin önemi nedir?
Süt dişleri, ilerde yerlerine gelecek olan sürekli dişlere rehberlik ederler. Bu anlamda sağlıklı olmaları zamanından önce çekilmemeleri sürekli dişlenme açısından da oldukça önemlidir. Süt dişleri çekilmek zorundaysa diş hekiminiz yer tutucu önerecektir. Lütfen buna onay veriniz.
48. Süt dişlerindeki çürükler tedavi edilmeli midir?
Süt dişi çürükleri çocuklarda ağızda enfeksiyon kaynağı barındırılmaması ve ilgili süt dişinin düşmesi gereken zamana kadar ağızda korunması her açıdan önemlidir. Ayrıca çocukların yemek seçmesine sebep olan çürük dişlerin tedavisi yapıldığında , çocukların iştahının açıldığı ve daha az yemek seçtikleri görülmüştür.
49. Çocuklarda diş yaralanmaları nelerdir?
Çocuklardaki diş yaralanmaları daha çok düşme, çarpma gibi travmalara bağlı yaralanmalardır. Herhangi bir diş kırıldıysa, yerinden çıktıysa süt veya su içerisinde en kısa sürede diş hekimine götürülmelidir.
50. Çocuklarda diş gıcırdatma nedir? Zararlı mıdır?
Çocuklarda diş gıcırdatma alışkanlığı genelde erken süt dişlenmesi döneminde görülür ve aslında çocuğun yeni çıkmakta olan dişlerini keşfetme hareketidir, genelde zararsızdır. Daha ileri yaşlarda ve şiddetli düzeyde bir diş gıcırdatma varsa bu konu diş hekimine danışılmalıdır. Alerji, sinüzit gbi bir enfeksiyon ya da bağırsak paraziti olma ihtimali de vardır.