Genel Anestezi ile Diş Tedavileri

genel-anesteziDiş hekimi veya diş hekimi uygulamaları ile ilgili olarak fobisi olan hastalarımız için klasik tedavi yöntemler yerine günümüzde sedasyon ve genel anestezi yani narkoz uygulamaları ile konforlu tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Hem sedasyon hem de genel anestezi uygulamaları uzman anestezi hekimi tarafından yapılan uygulamalardır. Bu nedenle ameliyathane şartlarının sağlanması gerekmektedir.

Sedasyon: Hekim tarafından damar yolu açılarak bazı sedatif ve hipnotik ilaçların aralıklı olarak uygulanması ile yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama esnasında hastanın şuuru açık, fakat uyur gibidir. Hasta dışarıdan gelen komutlara yanıt verebilmektedir. Sedasyonun uyuşturucu etkisi yoktur, dolayısıyla cerrahi yapılacak bölgenin uyuşması için hastalara ayrıca lokal anestezi de uygulanmalıdır. Bu uygulama genellikle diş hekimi korkusu olan erişkinlerde ve genel anestezi uygulaması yapılamayan kişilerde tercih edilen bir yöntemdir.

Genel Anestezi: Hekim tarafından damar yolu açılarak anestetik maddeler verilerek başlatılan bir yöntemdir. Hasta tamamen uyutulur ve ilgili cihazlar ile monitorize edilir. Hasta tam bir uyku halindedir ve duymaz tepki vermez.

Genel anesteziyle, çürük dişlerin tedavisinden koruyucu uygulamaya kadar tüm işlemler tek seansta gerçekleştirilir ve bu sayede hem ailenin ve hem de hastanın tedavi sürecinde konforu sağlanmış olur. Özellikle küçük yaştaki çocukların tedavi sırasında yaptıkları ani hareketlerle oluşabilecek riskler de ortadan kaldırılabilir.

Genel Anestezi Kimlere Uygulanabilir ?

Fiziksel ve zihinsel engelli olan çocuk ve erişkinler
Diş hekimi fobisi olan çocuk ve erişkinlerde
Genellikle 3 yasından küçük çocuklarda
Sistemik ve alerjik olarak lokal anestezi uygulaması yapılamayan çocuk ve erişkinlerde
Özellikle bulantı ve öğürme refleksi olan erişkinlerde
Konforlu ve hızlı bir tedavi isteyen tüm kişilerde

Genel Anestezi Kimlere Uygulanamaz?

Genel durumu kötü olan kişiler
Kontrol edilemeyen diabet(şeker), kalp ve damar hastalıklarına sahip olan kişiler
Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde olanlar.

Genel Anestezi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Diş tedavisinin genel anestezi altında yapılmasına karar verilmeden önce anestezi uygulanacak kişinin genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir. Bu esnada hastaların bir kısmından kan tetkikleri de istenebilir. Kişinin genel anestezi almasında herhangi bir sakınca bulunmadığı durumlarda işlem günü hastaneye gelirken erişkinlerde 8 saat, çocuklarda ise 6 saatlik bir açlık süreci istenmektedir.

Hastaya ağız ya da damar yoluyla ilk olarak sakinleştirici ajanlar verilir. Hasta rahatladıktan sonra ameliyathane ortamına alınarak genel anestezi ile ilgili işlemler uygulanır.