Ramazan ve Diş Sağlığı – Soru ve Cevapları

ramazanRAMAZANDA AĞIZ VE DİŞ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Ağız ve diş sağlığı her zaman dikkat etmemiz gereken bir konudur. Özellikle Ramazan ayında oruç tutanların daha çok önem vermesi gereken bir durumdur. Sahur ve iftar sonrası ağız bakımı yapılmadığı zaman dişeti hastalıkları ve diş çürükleri riski artmaktadır. Çünkü; Ramazanda beslenme ve diyet biçimi değişmektedir. Karbonhidrat ve şekerli besinlere yönelim artmaktadır. Aynı zamanda Ramazan ayında uzun süreli açlık dolayısıyla tükürük akış miktarının azalmasından dolayı bakterilerin üreme miktarı da artmaktadır. Bu sebepten hem iftar hem de sahur sonrası diş fırçalama, diş ipi ve ağız bakım suları önem kazanmaktadır.

RAMAZANDA DİŞ TEDAVİLERİ NASIL YAPTIRILABİLİR?

Diş tedavileri rutin uygulamada lokal anesteziyle yapılmaktadır. Ayrıca; diş tedavileri sırasında kullanılan aletler hava ve suyla çalışmaktadır. Bu yüzden; oruç tutan kişilerin diş tedavisi esnasında suyu yutma ihtimali vardır. Ayrıca; lokal anesteziklerin tok karnına uygulanması gerekmektedir. Yan etki olarak mide bulantısı ve baş dönmesi görülme ihtimali çok yüksektir. Oruç tutan kişilerin bu risklerden dolayı tedavileri iftar sonrası yaptırmaları daha doğru olur.

RAMAZANDA DİŞ TEDAVİLERİNİ NE ZAMAN YAPTIRABİLİRİM?

Ramazanda diş tedavilerini iftar sonrası yaptırabilirsiniz. İftar sonrası da bize ulaşabilirsiniz. 4449195

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUÇ BOZAR MI?

Diş çekimi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Hastanın aç olması bunu engelleyen bir durumdur. Bu yüzden hastanın diş çekimlerinde tok olması gerekmektedir.

RAMAZANDA DİŞ FIRÇALAMA NASIL OLMALIDIR?

İftardan en az yarım saat sonra en az 2 dakika, nohut büyüklüğünde macunla orta sertlikte bir fırçayla dişin her yüzeyi fırçalanmalı ve daha sonra diş ipiyle arayüzler temizlenmelidir. Aynı işlem sahurdan hemen sonra da yapılmalıdır.

RAMAZANDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ NELERDİR?

Oruç tutan kişinin yemek süresi kısıtlı olduğu için beslenmenin kalitesi önemlidir. Bol bol sebze ve meyve tüketilmeli, sıvı gıdalar yeterince alınmalı, asitli içecekler dişte aşınmalara sebep olacağı için az ve pipetle tüketilmelidir, tatlılar ve şekerli yiyecekler sonrası dişler fırçalanmalıdır.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diş fırçalama esnasında macun tükürükte çözünmektedir. Her ne kadar dikkat edilse de tükürükte çözünen macunun yutulma ihtimali vardır. İftar ve sahurdan hemen sonra fırçalamanın yapılması daha doğrudur.