1. İmplant nedir?
İmplant her ne sebeple olursa olsun kaybettiğimiz dişimizin yerine koyabildiğimiz, diğer diş dokularına zarar vermeden uygulanabilen ve uygulandığı yerdeki kemik dokusunu da koruyan ,diş kökümüzün görevini gören,titanyumdan materyallerdir. İmplantlar vücuda zarar vermeyen ve yıllardır ortopedide de kullanılan malzemelerdir.
2. İmplant nasıl uygulanmaktadır?
İmplant uygulaması aslında hiç de görüldüğü kadar zor değildir. Sadece hastamızın diş çekimi yaptırdıktan sonra ne kadar erken diş hekimine temas ettiği önemlidir. Geç kalınmış olsa bile ek cerrahi işlemler yapılarak implant uygulamaları yapılabilmektedir.Uygulanacak bölge önce uyuşturulur. Genel anestezi altında yapılmasına hiç gerek yoktur. Klinik ortamında yapılan müdahaleler hekim ve hasta için de oldukça konforludur. İmplantın uygulanacağı yuva açılır ve yerine uygulanır. Daha sonra dikiş atılarak üstü kapatılır. Bu şekilde hastadan kaynaklanan yanlış bakım sonucu kayıplar da önlenmiş olur.
3. İmplant ağrılı bir işlem midir?
İmplant uygulanacak bölge lokal anesteziklerle uyuşturulacağı için ağrı duyulmaz. Operasyondan sonra hastamızın buz uygulaması ve doktorunu verdiği ilaçları doğru bir şekilde kullanması ağrısının olmasını engelleyecektir. Hastadan hastaya değişen bir durumdur ağrı. Kimi hasta diş çekiminden bile daha kolay bulur implant uygulanmasını.
4. İmplant tedavisi ile gene sağlık durumunun bir ilişkisi var mıdır?
Hastaların genel sağlık durumu değerlendirilerek implant planlama ve uygulaması yapılmaktadır.Genel sağlık durumu iyi olan her hastaya implant uygulanabilir. Ancak; genel sağlığında problem olan hastalarda varsa takipli doktoru iletişime geçilip bilgi alındıktan sonra implant planlaması yapılır. Düzenli gittiği herhangi bir doktoru yoksa; hasta uygun bölüme yönlendirilir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ve doktorunun uyarıları dikkate alınarak hastaya implant planlaması yapılabilir.
5. Diabetim (şeker hastalığı) implant uygulanmasına bir engel midir?
Şeker hastalığı implant uygulamasına bir engel değildir. Ancak; şeker hastalarında yara iyileşmesi daha geç olduğu için sıkı ve uzun süreli bir takip gerekir. Ayrıca şeker hastalığı (diabet) olan hastaların kontrollü olmaları gerekmektedir. Kontrol altında olmayan şeker hastalarında uygulama risklidir. Enfeksiyon oluşma riski vardır. Bu yüzden şeker hastalığının kontrol altına alınması gerekmektedir. Şeker hastalığı kontrol altında olan bireyler de implant uygulamasına herhangi bir engel yoktur. Ancak; şeker hastalarında yara iyileşmesi daha geç olduğu için sıkı ve uzun süreli bir takip gerekir.
6. Kalp hastası olmam implanta engel midir?
Öncelikli olarak kalp hastalığının sınıfı ve durumu saptanmalıdır. Hastalığın sınıfına göre uygulanacak prosedürler değişmektedir. Kalp hastalığı implanta engel değildir. Ancak; kalp hastalığı olan bireylerin doktorlarından onay ve gerekliyse ek ilaç tedavileriyle destek almak gereklidir. Bu hastalarda işlem öncesi yüksek doz antibiyotik kullanımı da gerekebilmektedir.
7. Sigara kullanmam implant uygulanmasına bir engel mi?
Sigara kullanımı implant yapımına herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Ancak; yoğun sigara kullanımı implantın ömrüne ciddi manada etki etmektedir. Kemik kanlanmasını azalttığı için kemik de ve dişetinde çekilmelere sebebiyet verebilmektedir. Uygulama yapıacak hasta bu konularda uyarılır. Hiç sigara kullanmayan bir hasta daha avantajlıdır.
8. İmplant uygulanması sonrası hayatım kaç günde normale döner?
Rutin implant uygulamalarında lokal yani bölgesel anestezikler kullanıldığı için günlük hayatı etkilememektedir. İşlemden 2 saat sonra yani anestezik solüsyonun etkisi geçtikten sonra (bazı bireylerde bu süre artabilmektedir) rutin hayatınıza dönebilirsiniz. Bu süre 2-3 günü geçmemektedir. Doktorunuzun uyarılarnı harfiyen uygularsanız bu süre asla uzamaz.
9. İmplant uygulanmasını özel olarak engelleyen durumlar var mı?
Yeterli ağız hijyeninin sağlanamadığı hastalarda implant uygulaması önerilmemektedir. Çünkü; implantların ekstra bakım ve temizlik ihtiyacı vardır. Bir implantı uzun süreli kullanmak istiyorsak ağız hijyenine çok ciddi önem vermek gerekmektedir. Yetersiz hijyen implant kaybına kadar götürmektedir. Enfeksiyon riski istenmeyen hastalıklarda hastanın implantına bakamama riski varsa tercih edilmeyebilir. Behçet hastalığı gibi.
10. İmplant tedavisi için uygun olup olmadığımı nasıl anlarız?
Öncelikle diş hekiminize danışmanız gerekir. Diş hekimleri özel radyografik teşhis yöntemleriyle kemiği üç boyutlu olarak incelemektedir. Kemiğin yeterli olması, ağız içindeki dişlerin pozisyonları gibi birçok faktör implantın tedavisinin planı için önemlidir.
11. İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplantın kullanımına bir ömür vermek doğru değildir. Düzenli kontrollerle implantını uzun yıllar boyunca kullanılır. Doktor kontrollerini aksatmamak, iyi bir ağız hijyeni implantın ömrü için çok önemlidir.
12. İmplant uygulaması sonrası karşılaşabileceğim riskler nelerdir?
Uygulama sonrasında belirli kontroller sonrasında implant etrafında bir enfesiyon başlarsa implant kaybedilebilir. Bu implantların enfeksiyonu uygulama esnasında olmuş olabilir , hasta bakım problemi olabilir, diabet(şeker ) hastalığının yara iyileşmesini bozacak etkisi olabilir ya da sigara içmenin vermiş oluğu hijyen bozukluğu ve sigaranın bölgede kanlanmanın azalmasına sebep verdiğinden dolayı yabancı maddenin vücudumuzda kalmasını engelleyebilir.
13. İmplant tedavisi her yaşta yapılabilir mi?
Büyüme ve gelişimini tamamlayan 18 yaş üstü her hastaya implant uygulanabilir.
14. Her diş için bir implant gerekli midir?
Her diş için implant gerekli değildir. Hastanın ağız durumuna göre implant sayısı değişklik gösterir. Her dişe bir implant çok fazla uygulanan bir tedavi seçeneği değildir. İmplantın çapı ve uzunluğunun yeterli olması implantların köprü şeklinde kullanımını sağlamaktadır. Aynı zamanda maliyet açısından da her dişe bir implant hastayı zorlamaktadır. Ama unutmamalıyız ki implanttan dişe asla protez bağlamıyoruz.
15. Sigortam implant tedavisini karşılıyor mu?
Sosyal güvenlik sigortaları implant tedavisini karşılamamaktadır. Aynı zamanda özel sağlık sigortaları da karşılamamaktadır.
16. Dişimin çekilmesi geren durumlarda implant hemen uygulanabiliyor mu?
Çekilen dişte enfeksiyon yoksa, çevre dokular sağlıklıysa, yeterli kemik varsa uygulanabilir. Ama, bazı durumlarda implantı desteklemek için kemik tozu kullanmak gerekebilir. Böylelikle implant ile çekilen dişten dolayı kalan boşluklar doldurularak yeni kemik oluşumu sağlanabilir.
17. Diş çekimi yapıldıktan sonra implant uygulanabilmesi için ne kadar süre beklemem gerek?
Çekim yarasının iyileşmesi ve çekim bölgesinin kemikle dolması için 1.5-2 ay beklemek gereklidir. Bazı durumlarda beklemeden de uygulanabilir ama ayrıca kemik tozu da kullanmak gerekir.
18. İmplant uygulanması sırasında karşılaşabileceğim problemler nelerdir?
Kemiğin durumuna göre kemik tozu eklenmesi gerekebilir. Yapılan planlamanın değiştirilmesi de gerekebilir. Bunları engellemek için öncesinde tomografi istemekteyiz.
19.İmplant uygulanmasını takip eden yıllarda karşılaşabileceğim problemler nelerdir?
Kemik kaybı olabilir. Bu durumun zamanında tespiti için hastanın düzenli kontrollere gelmesi gereklidir. Her yıl düzenli kontrol edilmeli ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir.
20. İmplant kemik içinde paslanır mı?
İmplantın paslanması gibi bir durum söz konusu değildir. Daha önce de dediğimiz gibi bu materyaller yıllardır ortopedi bölümünde kullanılmaktadır. Farklı olarak biz sadece onların dışarıya bağlantısını yapmaktayız.
21. İmplant yapılırken tamamen uyutuluyor muyum?
İmplant uygulanırken hastanın tamamen uyutulmasına gerek yoktur. Lokal anesteziklerle bölgenin uyuşturulması yeterlidir. Ancak; öğürme refleksi olan veya çok korkan hastalarda genel anestezi uygulanabilir.
22. Bir diş eksikliğim var implant mı yaptırmalıyım yoksa köprü protez mi?
Bir diş eksikliği olan hastalarda köprü yapabilmek için; eksikliğin olduğu bölgedeki 2 sağlam dişin kesilmesi gerekmektedir. İmplant uygulandığında ise sağlam dişlere dokunmak için herhangi bir sebep yoktur. Dişlerde aşırı madde kaybı var ve zaten porselen kaplama yapılacaksa o zaman implant yapılmayabilir. Ancan şunu da unutmamalıyız. İmplant yapılan bölgede kemik erimesi durdurulabilmektedir. Bu yüzden bunu diş hekiminizle birlikte değerlendirmekte fayda vardır.
23. İmplant yapıldıktan sonra en erken ne zaman protezime kavuşurum?
Yaklaşık olarak implant uygulamasından 3 ay sonra protez yapılabilir. 4 ay sonra protezinize ulaşabilirsiniz.
24. Neden dişlerimi kestirmemeliyim?
Sağlam dişlere zarar vermek, o dişlerin ömrünü azaltır. Dişler kesilip küçültüldüğü için ağrı ya da hassasiyet ihtimali vardır. Dişler küçültüldüğü için çürüklere karşı dişler daha savunmasız hale gelir.
25. İmplantlarıma nasıl bakım yaparım? Özel bakım gerekir mi?
İyi bir ağız hijyeni implant için yeterlidir. Özel bakım gerektiren implant üstü protezlerdir. Özel arayüz fırçaları, köprü altı diş ipleri kullanmak gerekir. Ağız duşu kullanımı bizlerin en çok sevdiği bakım ürünlerindendir. Ağız sularının da kullanılmasını tavsiye ederiz.
26. Diş sıkmam var implant yapılabilir mi?
Diş sıkma implanta bir engel değildir. Diş sıkmanın implanttan bağımsız olarak tedavi edilmesi gereklidir. İmplant yapıldıktan sonra gece plağı kullanımı implantınıza gelecek yüksek kuvvetleri engelleyecektir. Sonuçta diş sıkmak aslında ana dişleriniz için de aynı problemleri yaratabilmektedir.
27. Bir dişle implant köprü olarak bağlanabilir mi?
İmplantaların dişle bağlanması tercih edilen bir yöntem değildir. Dişe bir yük geldiğinde dişler esneyebilmektedir. Ancak; implant kemikle tamamen bütünleşmiş durumda olduğu için esnemesi mümkün değildir. Bu da köprüye gelen yükün eşit dağılmasını engeller. Uzun vadede dişinizi ya da implantınızı kaybedebilirsiniz.
28. Alt tam protezim çok hareketli. İmplant tedavi seçenekleri nelerdir?
Alt çenenize 2 veya 4 implant koyularak hareketli proteze sabitlik kazandırılır. Ya da kemik uygunsa 6-7 implant uygulanarak sabit bir protez yapılır.
29. İmplant üstü protezim kırıldı tamiri mümkün mü?
İmplant üstü protezlerde kırığın hattı ve kırılan bölgenin durumu önemlidir. Üst bölümde olan hasarlar tabiki yenilenebilmektedir. Durumun değerlendirilmesi sonucu tedavi seçenekleri değişmektedir. Ancak; bazı durumlarda protezi tamamen değişimi gerekebilir.
30. Ağzımda hiç diş yok. Kullandığım hareketli protezlerden memnun değilim. En az kaç implantla sabit protez yapılabilir?
Üst çenede 6-8, alt çenede 6-7, toplam 12-15 implantla yapılabilir. Ama İmplant sayısı arttığında başarı şansı daha da artmaktadır.