Çocuklarda Florür Vernik Uygulaması

kids-dentist-3

Çocuklarda özellikle günümüzde çok yaygın görülen diş çürükleri küçük yaşlarda alınan önlemlerle koruyucu diş hekimliği ile önlenebilmektedir. Bu amaçla devletimize bağlı Toplum Sağlığı Merkezleri okullarda florür uygulamaları yapmaktadır. Bu konu hakında daha önceden bilgisi olmayan veliler panik halinde dişhekimlerini arayarak ve bilgi kaynaklarına ulaşarak ne yapmaları gerektiğini araştırmaktadırlar. Bu yazımızda sizlerin aklınıza takılan soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Florür Vernik Uygulaması Nedir?

Bazı çocuklarda çürük riski yüksek olan çocuk guruplarında özellikle tavsiye edilmektedir. Florür vernik uygulaması koruyucu ağız ve diş sağlığı tedavileri arasında yer almaktadır. Florür, diş mine yapısını güçlendirip çürüğedayanıklı hale gelmesini sağlayarak diş çürümelerini önleyenbir mineraldir.

Forür Vernik Uygulaması Kimlere Yapılır? Kimlere Yapılmaz?

Bebeklik sürecinden itibaren, çürük belirtileri , fissür çürükleri olan,ortodonti tedavisi gören, kole açıklıkları ve dişlerinde hassasiyetleri olan hastalara uygulama yapılabilir. Bunu dışında allerjik reaksiyon nedeniyle hastaneye yatmış veya astım rahatsızlığı olan, reçine ve çam fıstığına allerjisi olan, vücut döküntüsü olup dudaklarda , ağız içinde dilinde veya dişetinde yaraları bulanalara yapılması uygun değildir.

Florür Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?

uygulama yapılmadan önce dişler fıçalanmış olmalıdır. Tek kullanımlık ambalajlarda bulunan florür vernik, hafif nemli diş yüzeyine 2-4 dakika sürede dişhekimi tarafından uygulanır.

Bireysel olarak da flor uygulaması yapılabilir. Diş macunlarının içerisinde sodyum florür,sodyum monoflorofosfat, amin florür gibi içeriklikler diş çürümelerini önlemek amaçlı cok kullanılan yöntemlerdir. 3 yaşındaki çocuklarda yutma eylemi sık gerçekleştiği için, 3 yaş ve üzerinde bu yöntem kullanılmalıdır. Ağız çalkalama suları 6 yaş ve üzeri kullanılabilir. Kesnikle yutulmamalıdır.

Jelle, diş fırçası yardımı ile profesyonel uygulama gerektirmeden bireysel olarak uygulanabilir. Jeli uygulayan çocuğun başında bir yetişkin bulunmalıdır.

Florür Vernik Uygulamasından Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Uygulamadan sonra 30 dakika süre içinde hiçbir şey yiyip-içilmemeli, sonrasında da 4 saat sert ve sıcak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Florür vernik uygulandığı gün dişler fırçalanmamalı, ertesi gün düzenli olarak fırçalanmaya devam edilmelidir. Bu uygulama 6 ayda bir hekim kontrolü ile tekrarlanmalıdır.

Florür Verniğin Yan Etkileri Nelerdir?

1- Uygulama sırasında öğürme refleksine bağlı olarak nadiren bulantı ve kusma olabilir.

2- Reçine veya çam fıstığı allerjisi olan çocuklarda allerjik reaksiyonlara rastlanabilir. Allerjik reaksiyonlar ağız içerisinde kabartı şeklinde görülebilir.

3- Astım hastalarında çok nadir nefes darlığı gelişebilir.

Uygulamadan sonra beklenmeyen bir etki görüldüğünde, diş fırçası ve diş ipi yardımıyla flor diş yüzeyinden temizlenir. Ilık su ile ağız çalkalatılarak çocuğun tükürmesi sağlanır. Süt içilir. Hemen ardından en yakın sağlık merkezine götürülmesi önerilir. Götürülen sağlık merkezinde: hastanın yaşı,kilosu,durumu,yutulan miktar ve ürünün adı söylenmelidir.

Nötral Florürlerin yutulması esnasında bağırsaklardan florürü uzaklaştırmak için ağızdan 200ml su içinde 10gr kalsiyum glukonat ve 30 gr magnezyum sülfat verilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketmeli ve 4 saatte bir süt içilmelidir.

 

 

 

İmplant Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey – 30 Soru ve Cevap

Ortodonti Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey – 60 Soru ve Cevap

Diş Sağlığı Konusunda Bilmek İstediğiniz Herşey: 50 Soru ve Cevap